Het omgaan met mediabestanden (plaatjes)
Plaatjes zijn noodzakelijk om de website het leuke uiterlijk te geven zoals je dit in gedachten hebt. Maar plaatjes zijn tegelijk ook een last. Want ze zijn vaak te groot voor een mobiel en te klein voor een PC. Ze forceren de tekst op een manier die je niet wilt en indien verkeerd toegepast, beïnvloeden ze ook nog eens de site vindbaarheid op een negatieve manier. Wij hebben er daarom voor gekozen om er zo veel mogelijk voor te zorgen dat je geen fouten kan maken. Dat uit zich in de manier waarop we het omgaan met plaatjes aanbieden. In de begintijd van het Internet kon je een plaatje gewoon ergens in de tekst toevoegen. Links, rechts of gecentreerd, de tekst er omheen over erboven en eronder. Het maakte niet uit, met een simpele instructie lukt dat. Echter, met de komst van mobiel, tablet, PC en daarbinnen talloze verschillende schermresoluties is het nauwelijks nog onder controle te houden hoe je plaatjes zich bij de individuele cursist tonen. En daarom bieden wij nu houvast bij het gebruik van plaatjes. Om te zorgen dat iedereen jouw site beleeft zoals je het had bedoeld.
We hebben op de nieuwe sites drie groepen van plaatjes:
- De plaatjes die je op de site upload voor 1 specifiek doel (zoals het logo, de sliders en de favicon)
- Plaatjes die worden opgehaald uit de administratie om toe te voegen aan de cursussen en categorieen.
- En de plaatjes die je in je pagina's wilt toepassen. Die zet je in de 'media bibliotheek' van waaruit je ze kan kiezen bij het maken van je pagina.
Elk van deze groepen wordt op een andere manier benaderd en behandeld.
Voor plaatjes in groep 1 gebruik je de door ons aangeboden manier binnen het dashboard om ze initieel te uploaden vanaf je pc. Het plaatje wordt op de bedoelde plek toegepast. Als je het plaatje wilt vervangen doe je hetzelfde nogmaals. Wij maken van deze plaatjes een paar varianten die gebruikt worden op de verschillende devices. Een klein plaatje voor een mobiel, het origineel voor een PC en alles wat daar tussenin zit.
De plaatjes uit groep 2 ikrijgen eenzelfde behandeling. Die worden eenmalig opgehaald en met verschillende maten opgeslagen. Op het moment dat de site wordt geopend op een mobiel wordt er een ander formaat plaatje naar de mobiel gestuurd dan wanneer dezelfde pagina op een PC wordt getoond. Zelf moet je er voor zorgen dat de plaatjes in de administratie de maximale grootte hebben voor de plek waar ze worden getoond (meestal de gewenste maat voor de PC met een hoge resolutie dus). Het verkleinen doen wij op de site.
En dan groep 3. Die plaatjes worden niet in verschillende maten opgeslagen. Je kan ze eventueel eerst uploaden naar de mediabibliotheek of dat doen op het moment dat je het plaatje nodig hebt. Maar bedenk wel vooraf hoe groot het plaatje maximaal nodig is en zorg dat je die maat upload naar de site door het plaatje vooraf op de PC te bewerken. Als je deze plaatjes wilt gebruiken op bijvoorbeeld een pagina, kies dan een 'Advanced page'. Zo'n pagina kan je als het ware van een vlakverdeling voorzien op de manier zoals de homepage ook werkt. En in die vlakverdeling kies je gebieden van het type kolomindeling of simple text of image with text etc. Door te denken in een vlakverdeling en die op te bouwen met de geboden opties, zorgen wij ervoor dat de pagina altijd responsive is ongeacht op welk apparaat die wordt getoond.