Regelmatig gestelde vragen

Ook over MijnVolksuniversiteit.nl worden regelmatig vergelijkbare vragen gesteld. Om het u makkelijk te maken om de antwoorden op uw vragen te vinden, bieden wij u hier alvast een overzicht. Indien u nog andere vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op. 

Eigendom

Van wie zijn de gegevens die u in MijnVolksuniversiteit.nl opslaat?

De gegevens die u opslaat blijven uw eigendom. MijnVolksuniversiteit.nl zal deze gegevens niet ter beschikking stellen aan derden of zonder uw schriftelijke toestemming gebruiken. MijnVolksuniversiteit.nl verwacht van u dat u zelf aan uw cursisten en andere relaties aangeeft hoe u omgaat met hun gegevens. In de context van de AVG (de Algemene Verordening Gegevensbescherming) sluit MijnVolksuniversiteit.nl hiervoor met u een zogenaamde 'verwerkersovereenkomst'. 

Beveiliging

Waar worden de ingevoerde gegevens bewaard?

MijnVolksuniversiteit.nl maakt gebruik van het beveiligde data centrum van Neostrada in Lelystad. Dit datacentrum beschikt over vakkundige, gecertificeerde medewerkers die op uiterst integere wijze met de gegevens omgaan. In het datacentrum staan de gegevens opgeslagen zodat u ze vanaf elke locatie kunt gebruiken.

Is de toegang tot mijn gegevens beveiligd?

Ja, de toegang tot uw gegevens is middels een versleutelde verbinding tussen uw computer en de server bij Neostrada beveiligd. U kunt dit zien in uw browser waar naast het adres admin.mijnvolksuniversiteit.nl een "slotje" staat weergegeven. Indien u hier op klikt kunt u het certificaat en haar eigenaar inzien. De toegang tot uw gegevens is verder voorzien van een beveiliging op basis van een gebruikersnaam en een wachtwoord. Het is uw verantwoordelijkheid om het wachtwoord voldoende complex te kiezen zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van het systeem. Indien u een hoger niveau van toegang beveiliging wenst (bijvoorbeeld middels een token), dan kan dit aanvullend worden geleverd.

Hoe zit het met de privacy van mijn gegevens?

Alle gegevens worden in Nederland opgeslagen. Daardoor profiteert u van de strenge Europese wetgeving op het gebied van privacy. U blijft altijd eigenaar van uw gegevens. Deze worden met niemand gedeeld.

Wie zorgt er voor het maken van de back-up?

Neostrada maakt iedere nacht een automatische back-up van het gehele systeem. Deze back-up wordt op twee verschillende, beveiligde locaties bewaard. Conligo Services BV maakt daarnaast nog een regelmatige back-up van de gegevens in het systeem. Die back-up wordt ook op twee beveiligde locaties bewaard. Daarnaast kunnen geregistreerde gebruikers van MijnVolksuniversiteit.nl alle gegevens naar behoeven downloaden en zelf bewaren conform de eigen richtlijnen voor gegevens beveiliging.

Toegang en aanpassingen

Wanneer vindt er onderhoud plaats aan het systeem?

Het onderhoud vindt normaal gesproken 's avonds na 22:00 uur of in het weekend plaats. Nieuwe functies worden dan ter beschikking gesteld aan alle gebruikers van het systeem en aangekondigd via het dashboard in het systeem. In het geval van groot onderhoud waarbij het systeem voor een korte tijd onbereikbaar is, wordt dit vooraf (via het Dashboard) aangekondigd. 

Hoe wordt de toegang tot het systeem maximaal gewaarborgd?

Neostrada heeft haar toegangsnetwerk meervoudig uitgevoerd naar verschillende Internet knooppunten in Nederland. Daar bovenop wordt deze infrastructuur 24 uur per dag, 7 dagen per week automatisch gemeten. In het geval van een calamiteit worden alternatieve routes automatisch in werking gezet en wordt het support team van Neostrada gewaarschuwd om maatregelen te treffen. De toegang wordt uiteraard ook bepaald door uw eigen infrastructuur naar het Internet. Indien deze van inferieure kwaliteit is, kan het voorkomen dat u MijnVolksuniversiteit.nl minder goed of niet kan bereiken. 

Hoe wordt de snelheid van de toegang gemeten?

MijnVolksuniversiteit.nl wordt 24 uur per dag, 7 dagen in de week gemeten op beschikbaarheid en snelheid van de toegang. Indien de administratie (of een website) niet bereikbaar is, dan wordt een bericht gestuurd aan Neostrada én aan Conligo Services BV zodat direct actie ondernomen kan worden. Maandelijks volgt een rapportage op de gemiddelde toegangssnelheid waarmee deze wordt gemeten, vergeleken en zonodig verbeterd. Binnen de toepassing kan de reactiesnelheid afhankelijk zijn van de gevraagde bewerking.